Många människor i Sverige lider av svår fetma (1,5 miljoner). Det går att avgöra om du lider av fetma genom att utvärdera ditt BMI. Om ditt BMI är 30 eller högre indikerar det också att du lider av fetma. Individer som kämpar med fetma upplever vanligtvis begränsningar i sin rörlighet och löper även en ökad risk för att utveckla följdsjukdomar. Dessutom får de psykologiska effekterna av fetma inte underskattas. Än idag stöter överviktiga människor ofta på fördomar och utstötning från samhället.
Fetma uppstår när du får i dig mer energi via maten än vad kroppen förbrukar. Den överflödiga energin lagras sedan av kroppen i form av fett. Det är dock inte bara en dålig kost som kan orsaka fetma. Motion spelar också en viktig roll. Personer som motionerar lite eller inte alls förbrukar få kalorier. Dessutom spelar den individuella ämnesomsättningen också en viktig roll för övervikten.
Fetma kan leda till uppkomsten av följdsjukdomar och utgör även en betydande belastning för lederna. Många som lider av fetma drabbas ofta av samtidiga diagnoser som typ 2-diabetes eller åderförkalkning. Utöver dessa fysiska påverkningar på hälsan påverkar fetma även det psykologiska välbefinnandet hos många drabbade.
För dem som lider av fetma är det av stor vikt att överväga långsiktiga strategier för vikthantering. Den mest effektiva metoden är att genomgå en total förändring av livsstilen. Vid behandling med medicinering finns flera alternativ att välja mellan för att hantera fetma.
Fetma eller övervikt innebär att för mycket av din vikt består av kroppsfett. Fetma betyder att man befinner sig i det högsta viktsegmentet, vilket innebär att vikten överstiger det hälsosamma intervallet. Övervikt innebär också att din kroppsvikt ligger utanför det hälsosamma intervallet, men är inte lika extremt som fetma.
I Sverige lider 1 av 2 vuxna och 1 av 4 barn fetma eller övervikt. Fetma är vanligare bland fattiga. Experter förutspår att år 2030 kommer mer än 2 av 4 vuxna i Sverige att vara antingen överviktiga eller lida av fetma.
Fetma är ett komplext ämne, och det är viktigt att komma ihåg att det inte bara handlar om utseende. Det ökar också risken för allvarliga hälsoproblem såsom hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes.
Viktökning kan bero på olika faktorer. För de flesta utvecklas fetma gradvis när intaget av energi från mat och dryck överstiger kroppens behov över tid. Energi, mätt i kilojoule, erhålls från mat och dryck och används huvudsakligen under fysisk aktivitet. En genomsnittlig vuxen behöver cirka 8700 kJ per dag, och all överskottsenergi som konsumeras lagras som kroppsfett.
Oavsett orsaken till din fetma bör du tala med din läkare om hur du kan förbättra din hälsa.
Fetma diagnostiseras med hjälp av det så kallade kroppsmasseindexet (BMI). Din läkare kommer att mäta din längd och vikt för att beräkna ditt BMI och avgöra i vilken grad du är överviktig eller lider av fetma. För de flesta vuxna gäller följande:
En BMI-mätning kan vara mindre pålitlig för vissa grupper av människor som naturligt har olika muskel- och fettmassa. Till exempel kan idrottare med stor muskelmassa kategoriseras som överviktiga baserat på deras BMI, även om de egentligen har en hälsosam vikt. Ett standardiserat BMI-värde bör inte användas för barn.
Ditt personliga BMI
Om du under en lång period förbrukar fler kalorier än du förbränner genom daglig motion och träning, kan detta leda till fetma. Med tiden ackumuleras dessa överskottskalorier och resulterar i viktökning. Det är dock inte alltid enbart en fråga om kaloriintag och energiförbrukning, eller brist på tillräcklig motion. Även om dessa faktorer är bidragande orsaker till fetma, finns det också faktorer som ligger utanför din kontroll. Vanliga orsaker till fetma inkluderar:
Om du lider av fetma kan du också uppleva märkbara symtom, och detta kan få allvarliga konsekvenser för din hälsa, särskilt om fetman har varat under en längre tid. Inte nog med att du kan bli fysiskt begränsad, kan fetma också orsaka många psykologiska svårigheter. För de drabbade finns det en ond cirkel, från vilken det är svårt att undkomma. Här kan du läsa om vilka biverkningar fetma kan orsaka:
Vi har också sammanfattat några av de följdsjukdomar som kan uppstå om du drabbas av fetma:
Om människor lider av fetma finns det flera behandlingsalternativ tillgängliga. Om du är drabbad av fetma bör ditt mål vara en hållbar och långsiktig viktnedgång. Det räcker inte att bara välja en kortsiktig diet. Långsiktig viktnedgång är avgörande för att återställa din ämnesomsättning till det normala. Självklart är det också mycket viktigt att du ändrar din livsstil. Läkare rekommenderar vanligtvis en omfattande förändring av kosten. Det är också viktigt att du får tillräckligt med motion. För att få lite hjälp på traven har du också möjlighet att ta olika läkemedel. Du kan till exempel välja mellan följande läkemedel:
Dessa läkemedel säkerställer att du konsumerar färre kalorier. Å ena sidan ökar de din mättnadskänsla och å andra sidan kommer du också att känna dig mindre hungrig, vilket innebär att du automatiskt kommer att konsumera färre kalorier.
Fetma kan förebyggas genom att följa de grundläggande principerna för en hälsosam kost. Här är några enkla förändringar i dina matvanor som kan hjälpa dig att gå ner i vikt och undvika fetma.
Fysisk aktivitet spelar också en viktig roll. Enligt riktlinjerna bör en genomsnittlig vuxen person ägna sig åt minst 150 minuters fysisk aktivitet per vecka, vilket motsvarar minst 30 minuter om dagen under fem dagar i veckan. Den bästa träningen för att upprätthålla en hälsosam vikt är en snabb promenad.
KalorierPro - En flexibel tjänst
Studie: En miljard lever med fetma: Lakartidningen.se
Varannan svensk har övervikt eller fetma: Scb.se
Negativ utveckling i över 40 år av övervikt och fetma: Folkhalsomyndigheten.se
Obesity: WHO.int
Effekter av lågkolhydratkost hos patienter med övervikt eller fetma En litteraturstudie: Diva-portal.org
Det är inte tillåtet att innehållet ses på plats av läkare för behandling och rådgivning. Det medicinska innehållet får under inga omständigheter användas för att själv ställa diagnoser eller behandlingar.